20 πράγματα που δεν θέλουν να ξέρεις οι τράπεζες

20 πράγματα που δεν θέλουν να ξέρεις οι τράπεζες

  • 20 πράγματα που δεν θέλουν να ξέρεις οι τράπεζες

Τα μυστικά που δεν θέλουν να μάθεις οι τράπεζες
 
Είτε αποταμιεύεις είτε απλώς πληρώνεις λογαριασμούς μέσω τραπέζης, οι τράπεζες έχουν πολλά μυστικά κόλπα για να κερδίσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούν από εσένα. Δες 20 από αυτά που πρέπει να προσέχεις. 
 
 
Δεν πρόκειται να πάρεις το ποσοστό που διαφημίζουν
 
Οι πιστωτές δεν είναι υποχρεωμένοι πάντα να προσφέρουν το ποσοστό που διαφημίζουν σε όλους τους δανειολήπτες που πέρασαν με επιτυχία τον έλεγχο της τράπεζας. Θα το δώσουν σε ένα ποσοστό αυτών και στους υπόλοιπους θα προσφέρουν κάτι λιγότερο συμφέρον για αυτούς. 
 
 
Ο τραπεζικός σου λογαριασμός δεν αξίζει τα λεφτά που πληρώνεις γι' αυτόν
 
Υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί που προσφέρουν πολλά επιπλέον όπως δωρεάν ασφάλεια ταξιδιού παραδείγματος χάρη με αντάλλαγμα φυσικά κάποια μεγαλύτερη χρέωση. Σε περίπτωση που δεν κάνετε χρήση ΟΛΩΝ αυτών που σας προσφέρουν επιπλέον, δεν αξίζει να πληρώνετε δεκάρα παραπάνω.
 
 
Πληρώνοντας με κάρτα εκείνοι πάλι κερδίζουν
 
Όταν πληρώνετε με τη χρεωστική ή την πιστωτική σας, ο έμπορος χρεώνεται κάποιο συγκεκριμένο ποσό για τη συναλλαγή. Το μεγαλύτερο μέρος της χρέωσης αυτής επιστρέφει στην τράπεζα. Εσύ ξοδεύεις τα χρήματά σου κι η τράπεζα κερδίζει.
 
 
Το να μην έχεις δανειστεί στο παρελθόν δεν είναι πάντα καλό
 
Όταν η τράπεζα σε ελέγχει για να αποφασίσει εάν θα σου δανείσει, κοιτά το ιστορικό σου. Εάν δεν έχεις χρησιμοποιήσει κάποιο δάνειο ή άλλη πίστωση στο παρελθόν δεν ξέρει πόσο "καλός" δανειολήπτης είσαι. Για το λόγο αυτό το να μην έχεις δανειστεί ποτέ μπορεί να είναι χειρότερο από το να μην είσαι και ο ιδανικός δανειολήπτης.
 
 
Μπορεί να πραγματοποιήσουν εκ νέου την εντολή σας
 
Υπάρχουν κάποιες τράπεζες οι οποίες θα πραγματοποιήσουν κάποια εντολή σας την ίδια μέρα, από το μεγαλύτερο ποσό στο μικρότερο. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε δικαίωμα υπερανάληψης και συμπέσει η εντολή, τότε θα πληρώσετε περισσότερα χρήματα σε χρεώσεις.
 
 
Πραγματοποιούν τις καταθέσεις τελευταίες
 
Ας πούμε ότι βάλατε χρήματα στον λογαριασμό σας την ίδια μέρα που έχετε δώσει πάγιες εντολές πληρωμών και έχετε δικαίωμα υπερανάληψης. Οι τράπεζες θα πραγματοποιήσουν πρώτα τις πληρωμές σας, κάνοντας χρήση της υπερανάληψης, πριν "περάσουν" την κατάθεση επωφελούμενες των σχετικών χρεώσεων. 
 
 
Μπορεί και να καθυστερήσουν την επιταγή σας
 
Η κατάθεση της επιταγής μπορεί να πάρει και μέρες καθώς οι τράπεζες καθυστερούν για πολλούς λόγους με τη δικαιολογία ότι ελέγχουν την επιταγή. Η καθυστέρηση αυτή μπορεί να έχει πάλι σαν αποτέλεσμα να πληρώσετε χρεώσεις υπερανάληψης.
 
 
Δεν την χρειάζεστε την ασφάλεια αυτή
 
Όταν παίρνετε κάποια μορφή δανείου, η τράπεζα σας πουλά συνήθως κάποιου είδους ασφάλεια που θα καλύπτει τις πληρωμές σας σε περίπτωση που σας συμβεί κάτι. Ωστόσο, εάν διαβάσετε τα ψιλά γράμματα μπορεί να ανακαλύψετε ότι δεν καλύπτει ΟΛΟ το ποσό που θα οφείλετε σε αυτή την περίπτωση. Ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε να κάνετε κάποιου άλλου είδους ασφάλεια.
 
 
Εξοφλώντας πρώιμα το χρέος σας θα σας στοιχίσει περισσότερα
 
Έχετε την εντύπωση ότι εξοφλώντας το δάνειο ή την υποθήκη σας νωρίτερα θα βγείτε κερδισμένοι. Πολλοί πιστωτές ωστόσο θα σας "τιμωρήσουν" για αυτό με επιπλέον χρέωση.
 
 
Καταργώντας μια αχρησιμοποίητη πιστωτική κάρτα μπορεί να ζημιώνεστε
 
Οι τράπεζες ελέγχουν τη χρήση των καρτών σας πριν σας χορηγήσουν δάνειο. Θέλουν να δουν πόση πίστωση χρησιμοποιείτε από αυτή που σας δίνουν. Εάν το ποσοστό είναι μεγάλο τότε θεωρούν ότι είστε σε απόγνωση. Καταργώντας μια κάρτα μειώνετε τις πιθανότητες για νέο δάνειο.
 
 
Η δόση μπορεί να ανέβει ακόμη κι όταν πέφτουν τα επιτόκια
 
Υπάρχουν κάποια δάνεια τα οποία δεν συνδέονται με τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας. Έτσι ο πιστωτής μπορεί να αυξήσει το επιτόκιο εάν είναι κυμαινόμενο ακόμη κι εάν αυτά δεν έχουν αυξηθεί.
 
 
Διαβάστε τα ψιλά γράμματα
 
Αφήστε τα επιτόκια, οι τράπεζες χρεώνουν για τη διαχείριση και πολλά άλλα πράγματα. Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε προσεκτικά τα "ψιλά" γράμματα που μπορεί να περιλαμβάνουν επιπλέον χρεώσεις που δεν γνωρίζετε.
 
 
Δεν υπάρχουν δωρεάν τραπεζικές υπηρεσίες
 
Ακόμη κι εάν δεν πληρώνετε μηνιαία χρέωση για τον λογαριασμό σας, και πάλι δεν είναι δωρεάν. Χρεώνεστε είτε μέσω του ανύπαρκτου επιτοκίου του λογαριασμού σας είτε μέσω άλλων χρεώσεων για κινήσεις που κάνετε, έμμεσα ή άμεσα.
 
 
Οι τράπεζες βασίζονται στην αναβλητικότητα σας
 
Τις πιο συμφέρουσες συμφωνίες τις προσφέρουν στους νέους πελάτες τους. Οι τράπεζες κερδίζουν από το γεγονός ότι δεν αλλάζετε τράπεζα και δεν ψάχνετε για τη πιο συμφέρουσα συναλλαγή.
 
 
Το παλιό σας χρέος μπορεί να έχει την μεγαλύτερη αξία
 
Όσο πιο μακρύ το ιστορικό σας τόσο το καλύτερο επειδή οι τράπεζες θέλουν να μάθουν πως διαχειρίζεστε τα χρέη σας. Το να ακυρώσετε την παλαιότερη πιστωτική σας κάρτα μπορεί να μην είναι και τόσο καλή ιδέα.
 
 
Τα λεφτά σας μπορεί να σας στοιχίζουν ακριβά
 
Σε κάποιες χώρες, όπως και στη δικιά μας, θα αναγκαστείτε να πληρώσετε ένα ποσό εάν σηκώσετε χρήματα από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
 
 
Προσέξτε τις χρεώσεις της κάρτας σας στο εξωτερικό
 
Βεβαιωθείτε ότι η τράπεζά σας δεν σας χρεώνει επιπλέον για χρήση της κάρτας στο εξωτερικό για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.
 
 
Το επιτόκιο αποταμιεύσεων δεν διαρκεί για πάντα
 
Οι τράπεζες μπορεί να σας δελεάσουν με κάποιο καλό αρχικό επιτόκιο για τις καταθέσεις σας το οποίο όμως να μειώσουν στη συνέχεια. Βεβαιωθείτε ότι είστε ενήμεροι σχετικά και εάν δεν σας συμφέρει αλλάξτε τράπεζα.
 
 
Μην αλλάζετε χρήματα στην τράπεζα
 
Εάν χρειάζεστε για κάποιο λόγο κάποιο ποσό σε ξένο νόμισμα, μην αλλάξετε χρήματα στην τράπεζα. Προτιμήστε κάποια εξειδικευμένη εταιρεία συναλλάγματος.
 
 
Περιμένουν να την "πατήσετε"
 
Οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και δεν λειτουργούν με γνώμονα το καλό της ανθρωπότητας. Ελπίζουν να καθυστερήσετε τις πληρωμές σας, να σας χρεώσουν επιπλέον για κάποιο λάθος σας και να καταλήξετε να τους χρωστάτε. Γι΄αυτό το λόγο να έχετε τα μάτια σας ανοικτά.
 
 
 

Πηγή