ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ

  • ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 
Μάθαμε από τον τύπο ότι την Παρασκευή στις 16/10/2020 εκδικάσθηκε στον Άρειο Πάγο η υπόθεση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης (ΤΕΞ).
 
Με το θέμα δεν ενδιαφέρεται πια κανείς πλην της Μεγάλης Πόρτας και μερικών ατόμων που έχει ορίσει αυτή. Ή μάλλον δεν θέλουν κανέναν να νοιαστεί (πλην εκείνων που είναι της αρεσκείας τους και τους έχει ανατεθεί το σχετικό έργο). Από φόβο μη τυχόν ακουστεί κάποια παραφωνία. Και χαλάσει η εικόνα της εθνικής ενότητας στη Μειονότητα. Το βασικό χαρακτηριστικό του φασισμού είναι η μη ανοχή του στη διαφορετικότητα. Για τον λόγο αυτό οι φωνές αυτές πρέπει να καταπνιγούν… Σε όσους έχει ανατεθεί το καθήκον να νοιαστούν έχει οριστεί επίσης πώς ακριβώς θα εκδηλωθεί το νοιάξιμο αυτό.
 
Επειδή δεν είναι επιθυμητό το δικό μας ενδιαφέρον, αποφάσισα να καταπιαστώ κι εγώ με το θέμα εξεπίτηδες όταν μόλις σήμερα πληροφορήθηκα για την υπόθεση.
 
Όταν επισήμως και τυπικώς απαγορεύτηκε η λειτουργία της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης και η χρήση του τίτλου της και εξαντλήθηκαν τα εσωτερικά ένδικα μέσα χωρίς κανένα αποτέλεσμα, έγινε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).  Το ΕΔΑΔ αποφάσισε την επαναλειτουργία της ΤΕΞ με τον ίδιο τίτλο. Η Ελλάδα αγνόησε την απόφαση και την έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Αγνόησε, αλλά από τότε και πολλά χρόνια δέχεται πιέσεις και στρίμωγμα για να εφαρμόσει την απόφαση και να δώσει πίσω το όνομά του στον σύλλογο.
 
Επί τέλους κατά την περίοδο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσθηκε ο νόμος που αναγνώριζε στην ΤΕΞ το δικαίωμα της εκ νέου προσφυγής στη δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση έδινε τη μπάλα στη διακαιοσύνη. Αλλά διάφοροι με τον ισχυρισμό ότι ενδίδουμε στις απαιτήσεις της Άγκυρας ξεσήκωσαν τόση θύελα αντιδράσεων ώστε ο νέος νόμος τελικά να καταντήσει κουρελόχαρτο και με τη μορφή που πήρε είναι αδύνατη η επικύρωση της απόφασης του ΕΔΑΔ από τα δικαστήρια. Πράγματι το Εφετείο απέρριψε ασυζητητί τη νέα προσφυγή της ΤΕΞ. Ήρθε η σειρά του Αρείου Πάγου, αλλά κι αυτός αναμένεται να απορρίψει την προσφυγή με απόφαση του που θα εκδοθεί σε μερικούς μήνες μετά την προ 4 ημερών εκδίκαση της υπόθεσης. Στη συνέχεια υποθέτω πως θα επιτραπεί εκ νέου προσφυγή στη ΕΔΑΔ. Στο τέλος η υπόθεση της ΤΕΞ θα περάσει στην ιστορία ως «Δίκη Που Διήρκεσε Έναν Αιώνα», καθώς ήδη έχουμε εξαντλήσει τα μισά του.
 
Η Ελλάδα ως ένα σκληρό έθνος κράτος που κείται έξω από τις νόρμες της ΕΕ είναι βέβαια κάθετα αντίθετη προς την Τουρκική Μειονότητα, αλλά στην πραγματικότητα έχει ζόρια κυρίως με την Τουρκία κι όχι με μας. Και το πρόβλημα μεγαλώενι ακόμα περισσότερο και περιπλέκεται πολύ επειδή μας βλέπει σαν μια επέκταση της Τουρκίας. Εδώ και κάμποσο καιρό η ελληνοτουρκική διένεξη διέρχεται μια περίοδο όξυνσης και η κατάσταση αυτή εξανεμίζει και την παραμικρή ελπίδα για έκδοση θετικής απόφασης από τον Άρειο Πάγο.
 
Αλλά στα πλαίσια της τακτικής μη λύσης η αρνητική αυτή απόφαση, σε αντίθεση με τη Μειονότητα, είναι μια απόφαση επιθυμητή και προσδοκόμενη από τη Μεγάλη Πόρτα. Σημαίνει ότι θα έχει τη δυνατότητα να εξακολοθεί να στριμώχνει την Ελλάδα. Διότι σ’ ένα τόσο ευρύ μέτωπο συγκρούσεων η Μεγάλη Πόρτα δεν διαθέτει και άλλα πολλά τέτοια μικρά μεν αλλά αποτελεσματικά όπλα για να στριμώχνει την Ελλάδα. Η θετική απόφαση, που είναι αδύνατον να εκδοθεί, θα χαροποιούσε τη Μειονότητα, θα εξόργιζε τους εθνικιστές στην Ελλάδα και θα στεναχωρούσε τη Μεγάλη Πόρτα που θα αναφωνούσε «Φτου σου! Χάσαμε ένα όπλο που διαθέταμε.».
 
Δεν πρέπει να στεναχωρούμε τη Μεγάλη Πόρτα που έχει ανάγκη από την απόρριψη της προσφυγής από τον Άρειο Πάγο.
 
20/10/2020
 

Ιμπράμ Ονσούνογλου