Σύντροφε Περικλή, καλό σου ταξίδι...

Σύντροφε Περικλή, καλό σου ταξίδι...

  • Σύντροφε Περικλή, καλό σου ταξίδι...

Τον Περικλή Κοροβέση τον συνάντησα τελευταία φορά στου Ψυρρή, τον περασμενο Δεκέμβριο, στην παρουσίαση του βιβλίου του Βένιου Αγγελόπουλου “Αλφαβητάρι για μεγάλους”
 
Ήταν, όπως πάντα, προσιτός, άμεσος, απλός...
 
Τις ημέρες εκείνες διάβαζα για πολλοστή φορά το βιβλίο του “Γυναίκες ευσεβείς του πάθους”, κι έχοντάς το μαζί μου, του ζήτησα μετά τη σύντομη κουβέντα που είχαμε, να το υπογράψει.
 
“Για τα πάθη που μας κάνουν πιο σοφούς.”
 
Αυτό έγραφε η αφιέρωση. Κι αυτός ήταν ο Περικλής Κοροβέσης: ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε με πάθος. Πάθος για λευτεριά, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη. 
 
Πάθος για αγώνα...
 
Και μέσα από αυτό το πάθος του, έγινε σοφότερος. Και η σοφία αυτή φαίνεται μέσα από καθε κείμενό του, το οποίο κατακεραυνώνει την εξουσία, μα και κριτικάρει τα κακώς κείμενα της Αριστεράς. 
 
Ήταν ένας αγωνιστής που απέδειξε πως τον ενδιαφέρει, όχι κάποιο κομματικό αξίωμα, αλλά το πώς η Αριστερά θα γίνει καλύτερη, συνεπής, ένας πραγματικός φορέας που παλεύει για κοινωνική δικαιοσύνη, κι όχι ενας οργανισμός γραφειοκρατών. Και το παραπάνω το απέδειξε και στη θητεία του ως δημοτικός σύμβουλος του Δ. Αθηναίων στην παράταξη του αειμνήστου Λ. Αυδή, και σε αυτήν ως βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την περίοδο 2007-2009.
 
Δυστυχώς, τα Σάββατα είναι ακόμη πιο φτωχά πλέον... Αυτά τα Σαββατιάτικα πρωινά που ανοίγαμε την Εφημερίδα των Συντακτών στις πρώτες σελίδες, στη στήλη “Στο κέντρο του περιθωρίου” για να διαβάσουμε το κείμενό του...
 
Όμως δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Πολύτιμη παρακαταθήκη του, το βιβλίο “Ανθρωποφύλακες”, που αποτελεί τη συγκλονιστική μαρτυρία του για τα βασανιστήρια που υπέστη επί χούντας, μα και καθε γραπτό του που εξυμνεί τους κοινωνικούς αγώνες, τον Έρωτα, τη ζωή...
 
Καλό ταξίδι σύντροφε Περικλή...
 
 

Γρηγόρης Καραγιαννίδης

 
 

*Ευχαριστούμε την Πένυ για τη φωτογραφία, η οποία είναι από την βιβλιοπαρουσίαση του περασμένου Δεκέμβρη.


Ετικέτες: Περικλής Κοροβέσης, Ανθρωποφύλακες, Αριστερά