Οι Ρομά είναι αδέρφια μας και συναγωνιστές μας στην πάλη για μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό

Οι Ρομά είναι αδέρφια μας και συναγωνιστές μας στην πάλη για μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό

  • Οι Ρομά είναι αδέρφια μας και συναγωνιστές μας στην πάλη για μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό

Η εικόνα των πανηγυρισμών στο Δροσερό, πανηγυρισμών ανακούφισης από την «προληπτική καραντίνα» και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων περί «20 κρουσμάτων» στον οικισμό Ρομά σίγουρα έπεσε πολύ βαριά σε κάποιους.
 
Στις πολιτικές ζυμώσεις κάτω από δημόσια σχόλια τοπικών παραγόντων κυριαρχούσε από τις πρώτες κιόλας ώρες μια μπόχα που θύμιζε έντονα το εμετικό προεκλογικό σλόγκαν της ΝΔ (δύο φορές πιο εμετικό όταν ακούγεται απ’ τα χείλη του γόνου μιας από τις πιο παρασιτικές οικογένειες της χώρας και τρεις στο φόντο της πανδημίας, τώρα που η κυβέρνηση της «επιστροφής στην κανονικότητα» πετάει ψίχουλα Voucher τηλεκατάρτισης σε ελεύθερους επαγγελματίες), το αλήστου μνήμης «ξημερώματα δίνεις επιδόματα».
 
Οι πιο ασυγκράτητοι της παρέας, ξέρασαν ό,τι είχαν μέσα τους: «Δήμος Δροσερού! Αυτό!».
 
Λίγες ώρες αργότερα, τέλος πάντων, σύσσωμη (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) η αντιπολίτευση έβγαλε καταγγελία για την «ανεύθυνη και προκλητική συμπεριφορά» του αντιδημάρχου Μανώλη Φανουράκη, ο οποίος παρασυρμένος απ’ τον ενθουσιασμό «του όχλου», όπως ο ίδιος αναφέρει στην «απολογία» του, πέταξε τη μάσκα του ψηλά.
 
Είναι αλήθεια ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ένα «ουδέτερο κοινωνικό περιβάλλον», στο οποίο για κάποιο «ανεξήγητο» λόγο, δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, χρειάζεται να τηρούνται, εφόσον οι μεγάλες συγκεντρώσεις «υποψήφιων ξενιστών» ευνοούν τη διασπορά ενός ιού που βρίσκεται σε έξαρση.
 
Είναι όμως αστείο να περιμένουμε να έχουν γνώση των βιολογικών χαρακτηριστικών ενός «αόρατου εχθρού» άνθρωποι που καθημερινά βιώνουν τη στοχοποίηση και τη δίωξη από τις κρατικές αρχές και ένα περιρρέον κλίμα εχθρικής προκατάληψης απέναντι στην ίδια τους τη ζωή και την ύπαρξη.
 
Από πολύ παλιά, πολύ πριν η επιστήμη εντοπίσει την πρόελευσή τους, οι μολυσματικές ασθένειες είχαν το χαρακτήρα του «μιάσματος». Και εν τέλει, αυτό το αξιοθαύμαστο γεγονός που αποτυπώθηκε στις Γραφές, μέρες που είναι, ως η «Θεραπεία των 10 Λεπρών» ήτανε η απαλλαγή τους απ’ το κοινωνικό στίγμα. Κι αυτό σίγουρα δεν έφυγε απ’ τους Ρομά μετά τα αρνητικά στον Covid-19 δείγματα. Αυτό θα φύγει μέσα από κοινούς αγώνες για μια κοινωνία όπου όλες οι ανθρώπινες ανάγκες θα είναι αναφαίρετα κοινωνικά αγαθά.
 
 

Παντελής Αποστολίδης


Ετικέτες: Ξάνθη, Δροσερό, Ρομά, Θράκη, Ρατσισμός