Με το μέρος τίνος, του Αζερμπαϊτζάν ή της Αρμενίας;

Με το μέρος τίνος, του Αζερμπαϊτζάν ή της Αρμενίας;

  • Με το μέρος τίνος, του Αζερμπαϊτζάν ή της Αρμενίας;

Για ζυγίστε τον εαυτό σας, εάν έχετε μια κρίση για το ποια χώρα επιτέθηκε πρώτη, ζυγίστε να δούμε αυτήν την κρίση. Είναι μια πληροφορία σίγουρη, η πηγή σας αξιόπιστη;
 
Είναι ένα πολύ παλιό ρητό. Όσο παλιό, άλλο τόσο σωστό είναι: Στον πόλεμο πρώτα σκοτώνεται η αλήθεια!...
 
Έκανα τον γύρο των τούρκικων ΜΜΕ. Στη συνέχεια με υπομονή και επιμονή προσπάθησα να επισκεφτώ όλες τις πηγές, από τις διαδυκτιακές σελίδες των εφημερίδων των ευρωπαϊκών ΜΜΕ έως τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, σ’ όσες μπόρεσα να φτάσω και όσο μπόρεσα να καταλάβω τις γλώσσες τους. Στο τέλος δεν μπόρεσα να βρω τη σίγουρη, την αξιόπιστη απάντηση στο ερώτημα, «Ήταν το Αζερμπαϊτζάν που επιτέθηκε στην Αρμενία ή η Αρμενία στο Αζερμπαϊτζάν;».
 
Εάν έχετε από την αρχή πολλή όρεξη να πιστέψετε, αν είστε Αρμένιος πχ, τότε μπορείτε να πείτε «Πρώτα βέβαια επιτέθηκε το Αζερμπαϊτζάν». Ειδικά αν είστε ένας Τούρκος εθνικιστής τότε θα είστε σίγουρος ευθύς εξ αρχής ότι η Αρμενία είναι η επιτιθέμενη.
 
Αλλά στο δικό μας επάγγελμα πρέπει να μιλά και να γράφει κανείς όχι σύμφωνα μ’ αυτά που εύχεται η καρδιά του, αλλά σύμφωνα με δεδομένα που έχουν επιβεβαιωθεί από κάμποσες πηγές.
 
Για ζυγίστε τον εαυτό σας, εάν έχετε μια κρίση για το ποια χώρα επιτέθηκε πρώτη, ζυγίστε να δούμε αυτήν την κρίση. Είναι μια πληροφορία σίγουρη, η πηγή σας είναι αξιόπιστη;
 
Στην Τουρκία η πτέρυγα των ΑΚΡ – ΜΗΡ χωρίς να διστάσει καθόλου, κατ’ εμέ χωρίς να προσπαθήσει καν να καταλάβει τι ακριβώς συνέβαινε, ίσως και πριν από αυτό, ανακοίνωσε την απόφασή του.
 
Ο υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που στο Υπουργείο Εξωτερικών έφερε ένα ύφος «όχι διαπραγματευτικό, αλλά αντιπαραθετικό», με τον πρώτο πυροβολισμό, με την πρώτη σφαίρα, ίσως ακόμα πιο μπροστά διακήρυξε: 
 
- Είμαστε με την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν τόσο στο πεδίο, όσο και στο τραπέζι.
 
Στη συνέχεια ο Αρχηγός του ΑΚΡ ανήγγειλε υπερθεματίζοντας:
 
- Η Αρμενία που πρόσθεσε μια ακόμα επίθεση που στρέφεται κατά του Αζερμπαϊτζάν, έδειξε άλλη μια φορά πως στην περιοχή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και τη γαλήνη. Το τουρκικό έθνος είναι και σήμερα όπως πάντα με το μέρος των αδελφών μας του Αζερμπαϊτζάν με όλες τις δυνατότητές του.
 
Είναι κανείς που ξαφνιάστηκε από τη στάση αυτή, που να την είδε σαν μια θέση μη αναμενόμενη; 
 
Δεν νομίζω.
 
Μια που ο λόγος για το Αζερμπαϊτζάν, ένα σύνθημα αμφισβητούμενου νοήματος και περιεχομένου όπως το «Ένα έθνος, δυο κράτη» υιοθετήθηκε και υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση του ΑΚΡ.
 
Την ώρα που η πιθανότητα σύρραξης κλιμακώνεται ολοένα περισσότερο και φτάνει μέχρι την κήρυξη εκατέρωθεν επιστράτευσης, από την Αμερική του Τραμπ, τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ, τους εκπροσώπους της ΕΕ, τις διεθνείς δυνάμεις εκδόθηκαν ανακοινώσεις κενού περιεχομένου, όπως «Πρέπει να δοθεί αμέσως τέλος στις εχθροπραξίες». Ενώ κάποια από τις δυνάμεις αυτές, μια οποιαδήποτε, θα μπορούσε να βγάλει μια ανακοίνωση που να περιέχει κυρώσεις και να είναι αποτρεπτική, όπως «Εάν δεν σταματήσετε τότε θα υπάρξουν συνέπειες που θα υποχρεωθείτε να τις υποστείτε».
 
Δεν το κάνανε.
 
Με αποτέλεσμα στον Νότιο Καύκασο που από μακρού έχει μετατραπεί σε μπαρουταποθήκη η πιθανότητα ενός θερμού πολέμου ολοένα αυξάνεται. Ίσως θα έχει ήδη αρχίσει ο πόλεμος όταν θα δημοσιευτεί το άρθρο αυτό.
 
Και θα ζήσουμε εκείνο το αιώνιο και σοφό ρητό ακόμα μια φορά: Στον πόλεμο πρώτα σκοτώνεται η αλήθεια…
 
* * *
 
Ενώ  δεν είναι καθόλου δύσκολο.
 
Δεν είναι δύσκολο να λες «Μεταξύ χολέρας και πανούκλας εμείς είμαστε με το μέρος του ιατρού».
 
Δεν είναι δύσκολο να λες «Μεταξύ πυρκαϊάς και εμπρηστή εμείς είμαστε με το μέρος της πυροσβεστικής».
 
Δεν είναι δύσκολο να λες «Μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας εμείς είμαστε με το μέρος της ειρήνης».
 
2/10/2020
 

Aydın Engin

 
Απόδοση στα ελληνικά: Ιμπράμ Ονσούνογλου


Ετικέτες: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Πόλεμος, Τουρκία