Ο Ριχάρδος πάει Σκουριές

Ο Ριχάρδος πάει Σκουριές

  • Ο Ριχάρδος πάει Σκουριές

Πρώτο θέμα σε όλα σχεδόν τα μέσα αποτελεί η είδηση για την “μαφία” του χρυσού. Από δελτία ειδήσεων μέχρι lifestyle εκπομπές, ακούμε για τον “Ριχάρδο” και την παρέα του. Ακούμε για τους χρυσούς καναπέδες, ακούμε για τα παλτά που χώραγαν δεκάδες κιλά χρυσό. Όλοι η χώρα βρίσκεται σε ένα κίτρινο πυρετό, πυρετό που αναγκάζει αρκετούς να πέφτουν από τα σύννεφα. Το αν υπήρχαν πολιτικές και αστυνομικές ευθύνες για συνέργεια με την συμμορία, είναι κάτι που θα το δείξει η δικαιοσύνη.


Από την στιγμή που μπήκε η χώρα σε αυτή την μακρά οικονομική περιπέτεια, ήταν ξεκάθαρο πως τα κοράκια θα έκαναν την εμφάνιση τους. Γιατί ας μην γελιόμαστε, και οι νομοταγείς “ενεχυροδανειστές” χρυσού κλπ, δεν είναι τίποτα άλλο από κοράκια. Τοκογλύφοι με νόμιμη σφραγίδα. Αρπακτικά που θα πάρουν την λεία από όσους έχουν ανάγκη. Και αν μη τι άλλο σαν χώρα έχουμε ιστορικό ανάλογων επενδυτών. Όλη η κατοχή ήταν γεμάτη τέτοιους. 


Καθώς λοιπόν όλη η χώρα μιλάει για τον χρυσό του Ριχάρδου, μας προσπερνά μια σημαντική είδηση σχετικά με μια άλλη πηγή “χρυσού”. Την είδηση της αθώωσης των κατηγορούμενων για την “καταδρομική επίθεση” στο εργοτάξιο της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” στις Σκουριές, Χαλκιδικής, στις αρχές του 2013. Για όσους δεν θυμούνται το περιστατικό μπορούν δουν αυτό το βίντεο από δελτίο ειδήσεων εκείνης της περιόδου. Όλη η αισθητική του βίντεο, από την μουσική, το μοντάζ και τους αυτόπτες μάρτυρες, αποτυπώνει πολύ καλά το κλίμα εκείνων των ημερών. 


Οι ύποπτοι για την τότε κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορούσαν να είναι άλλοι από τους αγωνιστές της περιοχής, που είχαν το θράσος να προστατεύουν τον τόπο τους και να μην θέλουν να τον δουν να καταστρέφεται. Και μάλιστα 21 από αυτούς οδηγήθηκαν σε δίκη. Βέβαια, ο κόσμος των Σκουριών έχει συνηθίσει. Ο αγώνας τους έχει πολλές φορές στοχοποιηθεί από την δικαιοσύνη άδικα, αλλά πάντα δικαιώνεται. Η απόφαση του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που βγήκε σήμερα είναι και αυτή την φορά αθωωτική. Βέβαια αυτή η είδηση θα περάσει στα ψιλά. Όπως είχε περάσει και μια άλλη απόφαση με πολλά κοινά κατά την γνώμη μου, το αποτέλεσμα της δίκης για την Μαρφίν. 


Το πραγματικό σκάνδαλο χρυσού στη χώρα, δεν είναι ο κύριος Ριχάρδος με τους χρυσούς καναπέδες. Αλλά η συνεχιζόμενη, και υπό την σημερινή κυβέρνηση, προσπάθεια να ανοίξουν τα ορυχεία του χρυσού θανάτου σε Σκουριές, Έβρο, Κιλκίς. Ένα θέμα που δεν είναι αποκλειστικά περιβαλλοντικό άλλα και άκρως οικονομικό, με τις ζημιές που θα υποστεί το κράτος από την λειτουργία της εταιρείας. Ζημιές γιγάντιες σε σχέση με τα διαφυγόντα κέρδη από τις “επενδύσεις” της μαφίας χρυσού. 


Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να περάσει μια εικόνα στο εσωτερικό ότι πολεμάει την επένδυση, ενώ επί της ουσίας δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι διαλόγου με τους δύο κύριους μετόχους, την Καναδική μητρική εταιρεία και την ΑΚΤΩΡ του “κυρίου” Μπόμπολα. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βάλει το θέμα “κάτω από το χαλί”. Θέλει να αφήσει την καυτή πατάτα στην επόμενη (μάλλον με όχημα την Δεξιά) Κυβέρνηση ώστε να μπορεί να ασκήσει αντιπολίτευση εξ “αριστερών”.


Ακριβώς όπως και με τις Σκουριές που δεν άλλαξε τίποτα, έτσι και όταν τελειώσει το τηλεοπτικό πανηγύρι με τον Ριχάρδο και την παρέα του, όλα θα μείνουν ίδια. Το νομικό πλαίσιο για τα ενεχυροδανειστήρια θα παραμείνει το ίδιο όπως και τα παραθυράκια και αυτοί που τα ανοίγουν. Όσοι κέρδισαν και κερδίζουν στην περίοδο της κρίσης, μόλις αυτή περάσει, θα έρθουν ως οι επενδυτές που έβγαλαν την χώρα από την καταστροφή. Ακόμα και ο καλός μας φίλος ο Ριχάρδος, όταν βγει από την φυλακή θα έχει πολλά κεφάλαια να επενδύσει στη χώρα του, και ίσως θα έπρεπε να ανταλλάξει την ποινή του αν δεσμευτεί να επένδυση από τώρα.


Άλλωστε αυτό δεν κάνουν όλοι οι μεγάλοι απατεώνες στην ιστορία; Για παράδειγμα στις Σκουριές. Οι μελλοντικά κατηγορούμενοι για το θάνατο χιλιάδων και την μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή της Βόρειας Ελλάδας θα γλιτώσουν γιατί κόβουν μισθό (δλδ θέσεις εργασίας) σε λίγα από τα μελλοντικά θύματα-εργαζομένους τους. Γι’ αυτό κ. Ριχάρδε, αφού θέλατε να ασχοληθείτε με το κομμάτι του χρυσού έπρεπε να περάσετε από τα γραφεία της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, για να μάθετε μυστικά του επαγγέλματος.
 
 

Δημήτρης Μιλάνος

 
 

Glasnost.gr


Ετικέτες: Ελληνικός Χρυσός, Χρυσωρυχεία, Ριχάρδος