Σύντροφε, λείπεις...

Σύντροφε, λείπεις...

  • Σύντροφε, λείπεις...

Στη μνήμη του Γιάννη Μπανιά (1939-2012)
 
Πάνε 7 χρόνια από την 28η Μάρτη του 2012, από τη μέρα που ο σύντροφος Γιάννης Μπανιάς πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας πίσω του ένα κενό που δεν αναπληρώνεται με τίποτα.
 
Για τον σύντροφο Γιάννη Μπανιά μόνο καλά λόγια θα μπορούσαν να ακουστούν. Ήθος, τιμιότητα. Και ένα «πείσμα για το καλό». Για τη διατηρηση του «Κ», του κομμουνιστικού δηλαδή οράματος, για το οποίο έδωσε μάχη εντός του ΚΚΕ Εσωτερικού το 1986, όταν άλλα στελέχη του κόμματος θέλανε να εγκαταλείψουν τον τίτλο του Κομμουνιστικού Κόμματος.
 
Για τη διατήρηση και την υπεράσπιση του «Κ» λοιπόν ίδρυσε το 1987 το ΚΚΕ Εσωτερικού - Ανανεωτική Αριστερά (μετέπειτα Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά - Α.Κ.Ο.Α.), κόμμα το οποίο αντιτάχθηκε σθεναρά στο Μάαστριχτ και στην εθνικιστική υστερία για το Μακεδονικό το 1992. 
 
Επίσης, η Α.Κ.Ο.Α. συμμετείχε ενεργά σε κινηματικές και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες -συμμετέχοντας και στο κίνημα στη Γένοβα το 2001-, και ήταν εκ των ιδρυτικών συνιστωσών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2004.
 
Ο Γιάννης Μπανιάς δε πρόλαβε να δει την άνοδο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στον κυβερνητικό θώκο, ούτε τη μετάλλαξή του τον Ιούλη του 2015, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη προερχόμενα από την Α.Κ.Ο.Α. 
 
Το λυπηρό στο παραπάνω γεγονός, είναι κάτι που παρατηρείται συχνά σήμερα: από τη μία, στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που επικαλούνται την κληρονομιά του Γιάννη Μπανιά, και από την άλλη, διάφοροι «σύντροφοι» και μη, οι οποίοι πετούν κουβέντες του τύπου «η ομάδα Μπανιά κυβερνάει στην ουσία».
 
ΛΑΘΟΣ ΛΟΙΠΟΝ.
 
Η Α.Κ.Ο.Α. δεν ήταν μόνο ο Φίλης κι ο κάθε Φίλης. Ήταν κι ο Περικλής Κοροβέσης -που μέσα από τα άρθρα του κατακεραυνώνει τη μετάλλαξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, και πολλοί άλλοι σύντροφοι, οι οποίοι αποχώρησαν μετά τη μετάλλαξη.
 
Έτσι, γνωρίζοντας την επιμονή του Γιάννη Μπανιά για το «Κ», μπορούμε να πούμε πως αν ζούσε το 2015, δε θα επέτρεπε την καπηλεία του από ανθρώπους που η μόνη σχέση που έχουν με αυτό είναι από τη λέξη «Κωλοτούμπα». 
 
Και ως γνήσιος αγωνιστής, θα είχε αντισταθεί στη μετάλλαξη μέχρι τέλους.
 
Αρκετά όμως με τα «αν» και τις υποθέσεις, ας δούμε την πραγματικότητα.
 
Και η πραγματικότητα είναι πως λείπει πολύ...
 
Λείπει από την Αριστερά το ήθος και η αξιοσύνη του...
 
 

Γρηγόρης Καραγιαννίδης

 
 

*Το παρόν κείμενο στάλθηκε στο Τικέν για να δημοσιευθεί στις 28-03, αλλά για τεχνικούς λόγους άργησε να δημοσιευθεί. Ζητάμε συγγνώμη απ' τον συντάκτη μας για την καθυστέρηση.


Ετικέτες: Γιάννης Μπανιάς, ΑΚΟΑ, Ανανεωτική Αριστερά, Αριστερά, ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης