Πτώση Mirage 2000-5 ανοιχτά της Σκύρου

Πτώση Mirage 2000-5 ανοιχτά της Σκύρου

  • Πτώση Mirage 2000-5 ανοιχτά της Σκύρου

Το αεροσκάφος κατέπεσε 9 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Σκύρου, ενώ επέστρεφε από επιχείρηση αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών. Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό του πιλότου.
 
Ένα ελληνικό αεροσκάφος τύπου Mirage 2000-5 κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος κατέπεσε 9 ναυτικά μίλια βόρεια της Σκύρου, ενώ επέστρεφε από επιχείρηση αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών. Το μαχητικό ήταν το «νούμερο 1» ομάδας δυο αεροσκαφών, δηλαδή ο αρχηγός του σχηματισμού.
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση από αέρος και θαλάσσης για τη διάσωση του πιλότου, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστά τα αίτια της πτώσης. Στην επιχείρηση συμμετέχουν στρατιωτικά ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος C-130, μία φρεγάτα και παραπλέοντα σκάφη.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΑ, αναφέρεται: Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της νήσου Σκύρου. Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του.
 
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Σκαί οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι στην περιοχή που κατέπεσε το ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος, δεν επιχειρούσε τουρκικό.
 
Τα M2000-5 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία είναι μέρος προγράμματος απόκτησης συνολικά 25 αεροσκαφών αυτού του τύπου. Tα 15 αποκτήθηκαν από τη Γαλλία, ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι αεροσκάφη Μ2000 της ΠΑ, τα οποία αναβαθμίστηκαν σε Μ2000-5, στο εργοστάσιο της ΕΑΒ.
 
Η αναβάθμιση περιλάμβανε την αντικατάσταση του συνόλου του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των μεταφερόμενων όπλων, μετατρέποντάς το σε ένα από τα ικανότερα αεροσκάφη αναχαίτησης.


Ετικέτες: Mirage 2000-5, Ελλάδα, Σκύρος