«Έχουμε τους φασίστες έχουμε και εσάς, δυνάμεις κατοχής είσαστε ρε»

«Έχουμε τους φασίστες έχουμε και εσάς, δυνάμεις κατοχής είσαστε ρε»

  • «Έχουμε τους φασίστες έχουμε και εσάς, δυνάμεις κατοχής είσαστε ρε»

«Κανένας ελεύθερος άνθρωπος στη φυλακή»
 
Την ίδια ώρα που στήνεται σκηνικό πολέμου στα νησιά με ολονύχτιες μάχες στους δρόμους της Μυτιλήνης και της Χίου ανάμεσα στους κατοίκους και στις αστυνομικές δυνάμεις σε μία προσπάθεια να επιβληθούν οι κλειστές δομές κράτησης προσφύγων δύο εικόνες ξεχωρίζουν. Η μία έρχεται από τη Χίο όπου ένας ηλικιωμένος άνδρας φωνάζει στην αστυνομία «έχουμε τους φασίστες, έχουμε και εσάς. Δυνάμεις κατοχής είστε» και η άλλη από τη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα από το Μανταμάδο, όπου οι μαθητές του Γενικού Λυκείου προχωρούν σε κατάληψη και δίνουν το δικό τους μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: ενάντια στην απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης, αλλά κι ενάντια στους φασίστες που βγήκαν παγανιά.
 
Απαντήσεις έρχονται από διάφορες πλευρές στους ακροδεξιούς που προσπαθούν να «ψαρέψουν» σε θολά νερά την ώρα που οι νησιώτες είναι σε αναβρασμό αντιδρώντας στη δημιουργία κλειστών δομών κράτησης προσφύγων και μεταναστών.
 
 
«Κανένας ελεύθερος άνθρωπος στη φυλακή»
 
Σε κατάληψη προχώρησε το Γενικό Λύκειο του Μανταμάδου με ξεκάθαρο μήνυμα. «Κανένας ελεύθερος άνθρωπος στη φυλακή, όχι στην κλειστή δομή» γράφει το σύνθημα στο πανό των μαθητών, ενάντια στη δημιουργία δομής κλειστού τύπου προσφύγων και μεταναστών στην Καράβα.
 
«Συμμετέχουμε ενεργά στην διαμαρτυρία του νησιού μας κατά της εγκατάστασης νέας δομής, σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει να ζει μέσα σε μια φυλακή και επίσης δεν αξίζει να αλλοτριωθεί ο τόπος μας», πρόσθεσαν οι μαθητές μιλώντας στην ενημερωτική ιστοσελίδα «στο Νησί».
 
 
«Δυνάμεις κατοχής είσαστε ρε, δυνάμεις κατοχής»
 
Το πρωί της Τρίτης, αφού όλο το προηγούμενο βράδυ χαρακτηρίστηκε από συγκρούσεις και χημικά στη Χίο, οι κάτοικοι που παραμένουν στους δρόμους φώναζαν «ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά», κι ειδικά ένας ηλικιωμένος κύριος φώναζε ότι από την μία πλευρά έχουν τους φασίστες, από την άλλη τις «δυνάμεις καταστολής» απευθυνόμενος προς τους αστυνομικούς.


#


Ετικέτες: Μητιλήνη, Λέσβος, Χίος, Πρόσφυγες, Μετανάστας, Κέντρα Κράτησης, Αντιφασισμός, Προσφυγικό